Česme na Kraljevici

Pored javnih česama u centru Zaječara i u okolnim naseljima, česme su podizane i u park šumi Kraljevica gde ih je nekada bilo čak desetak. Na žalost, većina njih su presušile i potpuno su zapuštene. Ispod „Paviljona“, nalaze se ostaci česme koja je posvećena Milanu Miljkoviću koji je u godinama nakon Prvog svetskog rata bio predsednik zaječarske opštine.

Iznad parkinga zaječarske bolnice, na Kraljevici, nekoliko desetina metara ispod Paviljona, postoji česma koja je najverovatnije izgrađena između dva svetska rata u vreme kada je pošumljena Kraljevica.

Na severnim padinama Kraljevice, nalazila se česma posvećena Kralju Aleksandru. Napravili su je 1895. godine radnici i vojnici koji su radili na izgradnji vojnog utvrđenja odnosno bastiona u njenoj neposrednoj okolini. Njeni ostaci vidljivi su i danas i nalaze se u neposrednoj blizini Planinarskog doma i ski lifta.

Više o ovome pogledajte u emisiji Vesti, kao i u 9. epizodi treće sezone emisije “Izvor života”, koja će biti emitovana večeras na T1 Televiziji.