SPORTOM DO ZDRAVLJA 8: “Evropski školski sportski dan” i u Majdanpeku!

Osnovna škola “Mihajlo Sporić” iz Majdanpeka, obeležila je minulog vikenda “Evropski školski sportski dan”. Svi učenici, ove obrazovne ustanove, od prvog do osmog razreda, učestvovali su na ovoj manifestaciji. “Evropski školski sportski dan” je deo kampanje pod nazivom: “Now we move – pokrenimo se”, koju realizuje ISCA – Međunarodna asocijacija za sport i kulturu.

Nastavnik fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi “Mihajlo Sporić” u Majdanpeku, Rade Matejević , ovaj predmet predaje već 11 godina . Sportski dan samo je jedan u nizu u čijoj je organizaciji učestvovao. Pitali smo ga koji je cilj ovakvih manifestacija?

Cilj je da se deca kao I stariji pokrenu, da se redovno bave fizičkom aktivnošću i da i se stavi do znanja, koliko je fizička aktivnost bitna za naš organizam i naše zdravlje”, rekao nam je Matejević.

Da li deca vole časove fizičkog i u kojoj meri su zainteresovana da rade fizičko? Pored sportova koji se vežbaju, šta još radite na časovima fizičkog vaspitanja?

Deca vole fizicko kao predmet, pogotovo mlađi razredi koji jedva čekaju sam čas, dok je I u višim razredima velika većina dece veoma zainteresovana za čas fizičkog i aktivno učestvuju na njema. Pored košarke, fudbala, odbojke, na časovima fizičkog, vežbamo i atletiku, gimnastiku a svakako da su neizostavne i vežbe oblikovanja tela”, kazao je nastavnik Matejević.

Učiteljica Aleksandra Jovanović iz Osnovne škole “Mihajlo Sporić”, svoje đake redovno uključuje u ovakve aktivnosti jer su kako kaže, veoma bitne, kako bi se deca, pravilno razvijala.

Koliko deca nižih razreda vole časove fizičkog? Koliko puta nedeljno imaju fizičko? Šta radite na časovima fizičkog ? Da li bi češće trebalo da se organizuju slična dešavanja kao što je “Evropski školski sportski dan”?

Učenici vole časove fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Časove imaju tri puta nedeljno, ali bi voleli da ih imaju svakodnevno. U našoj školi se često organizuju ovakva dešavanja. Nastavnik Rade Matejević, im uvek pripremi raznovrsne poligone i igrice spretnosti u čemu deca uživaju i pokazuju svoje veštine. Svake godine im tokom “Dečije nedelje”, organizuje Sportski dan”, ističe učirteljica Aleksandra Jovanović.

Učeniku 7. razreda Osnovne škole “Mihajlo Sporić” Andriji Filipoviću, fizicko je jedan od omiljenih predmeta.

Kojim sportom se baviš? Koliko si fizički aktivan? Da li je “Sportski dan” po tebi dobra zamisao da se deca uključe u sportske aktivnosti I koliko je bitno da se trenira neki sport i ako jeste, zbog čega je to tako?

Bavim se fudbalom još od svoje sedme godine. Aktivan sam svaki dan I na treningu I van toga. “Sportski dan” je dobra zamisao da podsetimo sve koliko je sport bitan. Dobro je da se sva deca uključe u sportske aktivnosti. Svako dete bi trebalo da trenira neki sport koji voli, zato što je to zdravo za naš organizam a tako stičemo I nove drugove”, razmišlja Andrija. Filipović

Učenica trećeg razreda Lena Janković, bila je jedna od učesnica “Sportskog školskog dana”, koji je organizovan u dvorištu majdanpečke Osnovne škole “Mihajlo Sporić”.

Kako ti se dopao sportski dan? Da li je fizičko jedan od tvojih omiljenih predmeta? Da li voliš sportske manifestacije i imaš li omiljeni sport?

Sportski dan” mi se mnogo svideo jer volim manifestacije ovakvog tipa. Fizičko kao predmet volim a omiljeni sport mi je odbojka, rekla je za portal T1, devetogodišnja majdanpečanka Lena Janković.