VIDOKRUG 6: VIII Festival hrišćanske kulture

U Zaječaru je sinoć u porti Saborne crkve svečano otvoren 8. po redu Festival hrišćanske kulture. Festival je počeo proslavom crkvene Nove godine a ovim povodom na temeljima ranohrišćanske bazilike na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana juče ujutru, služena je arhijerejska liturgija. Festival Hrišćanske kulture, otvorili su episkop timočki Ilarion i gradonačelnik Boško Ničić. Oni su istakli da je Zaječar ponosan na ovaj Festival koji se inače organizuje uz pomoć Uprave za saradnju sa crkvenim i verskim zajednicama Vlade Srbije.

Episkop Ilarion je ovom prilikom rekao:

Festival hrišćanske kulture, već je to jasno, ima za cilj da afirmiše, podstakne, probudi, proširi i umnoži sve te pozitivne stvari koje svaki čovek zaista ima u sebi ali su negde potisnute i zaboravljene mnoštvom svakodnevnih briga”, naglasio je episkop timočki Ilarion. “Festival hrišćanske kulture, po 8. put, svečano otvaramo uz blagodarnost vama za odaziv i svima onima koji su na bilo koji način pomogli održavanje Festivala”, poručio je episkop Ilarion.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je pozdravljajući prisutne na otvaranju Festivala hrišćanske kulture izjavio:

Posvećenost pravoslavnoj veri i ulaganje da pravoslavna vera traje i širi se je ono što će nam obezbediti pred Gospodom, na njegovom sudu, što bolje mesto. S tom verom i s tom nadom, ja vas pozdravljam i zahvaljujem što ste došli. Nadam se da ćemo se družiti ovih sedam dana i da ćemo ovaj Festival, za nedelju završiti predivnom proslavom naše slave”, zaključio je gradonačelnik Ničić.

Sinoć, prve večeri Festivala hrišćanske kulture u Sabornom hramu presvete Bogorodice u Zaječaru, prezviter doktor Oliver Subotić održao je predavanje na temu: „Izazov veštačke inteligencije: pogled iz pravoslavne perspektive“. Festival će trajati do 21. septembra, dana Male Gospojine, crkvene i gradske slave, kada će biti održan koncert Divne Ljubojević i hora Melodi. Tokom trajanja Festivala, posetioci će moći da uživaju u pisanoj reči, predavanjima, likovnim izložbama, duhovno – dokumentarnim filmovima, koncertima i horskim nastupima.