VIDOKRUG 5: Ministar za javna ulaganja, Marko Blagojević obišao juče radove na rekonstrukciji i dogradnji Dečijeg odeljenja u Zdravstvenom centru u Zaječaru

Ministar za javna ulaganja, Marko Blagojević i gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, obišli su juče, 13. septembra, radove na rekonstrukciji i dogradnji Dečijeg odeljenja u Zdravstvenom centru u Zaječaru i najavili da će do kraja godine objekat biti završen.

Ministar za javna ulaganja, Marko Blagojević, istakao je da zdravstvo prioritet broj jedan, ministarstva kojim rukovodi i da je ovo samo početak rekonstrukcije svih objekata u ZC Zaječar. On je izrazio zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom radova na rekonstrukciji i dogradnji Dečijeg odeljenja:

Objekat je bio devastiran, samo jedan deo je bio u funkciji, a kada bude završen, ovo će biti objekat izrađen po najvišim standardima kada je reč o pružanju zdravstvene nege deci. Povećanje kapaciteta objekta je realizovano kroz dogradnju, pa će sada Dečiji dispanzer biti uz objekat Dečijeg odeljenja, a ne odvojen, kao što je to do sada bio slučaj. Nakon što ovaj objekat bude pušten u funkciju, stari dispanzer biće srušen, a zdravstvena nega koja će ovde, u novom objektu biti pružana, moći će da se poredi sa kvalitetom zdravstvene nege bilo gde u svetu. Funkcionalnost je rađena prema najvišim standardima energetske efikasnosti, bezbednost je takođe na najvišem mogućem nivou, a biće dostupan i licima sa posebnim potrebama a deca će boraviti i komfornim dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, sa zasebnim toaletima, što je sada već u Srbiji postala praksa“, rekao je ministar Blagojević.

Prema rečima gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, investicija je vredna blizu 500 miliona dinara, odnosno oko 4 miliona evra. Objekat će umesto 2.000 kvadrata koliko je do sada imao, posle dogradnje imati preko 3.000 kvadratnih metara. Što se tiče Dečijeg odeljenja i zbrinjavanja najmlađih, Zaječar će sa ovim novim objektom postati centar Timočke Krajine. U narednom periodu planiramo da započnemo radove na rekonstrukciji kompletnog Zdravtsvenog centra i izgradnju Gerontološkog centra u kojem će se seliti odeljenja koja idu na dalju rekonstrukciju – tu su i porodilište, grudno odeljenje, hirurgija. Kada bude kompletno završen, u naredne tri, do četiri godine, Zdravstveni centar u Zaječaru postaće centar za sve grane zdravstva koje možemo da pokrijemo. Za hitne slučajeve i transport u veće zdravstvene centre u Nišu i Beogradu, plan je da na Kraljevici bude izgrađen heliodrom“, zaključio je gradonačelnik Ničić.

Ministar Blagojević i gradonačelnik Ničić, pre posete ZC Zaječar, obišli su i završne radove na novom stadionu. Najavili su da bi novi stadion na Kraljevici uskoro trebalo da bude otvoren!