SPORTOM DO ZDRAVLJA 5: KK Zlatara Majdanpek

Košarkaski klub “Zlatara Majdanpek”, osnovan je 1967. godine i trenutno broji 60 devojčica i dečaka raspoređenih u tri starosne selekcije, mini basket, mlađi pioniri i pioniri. Košarkaški trener, Borivoje Pasko, koji je već u osmoj deceniji života, u ovom sportu je nekoliko decenija. Poslednjih godina on svoje znanje prenosi mladim majdanpečkim košarkašima.

Od kada ste trener u Košarskašom klubu “Zlatara” i koliko je teško preneti svoje iskustvo mladim košarkašima?

Igračku karijeru sam okončao 1978. godine a kao pomoćni trener sam počeo da radim 1989. godine sa trenerom Draganom Nikolićem. Na višoj trenerskoj školi u klasi profesora Milivoja Karalejića sam diplomirao 2003. godine I stekao sam licencu operativni trener košarke. Nimalo nije teško preneti svoje iskustvo mlađim igračima, pogotovo ako imaš želju a naš cilj je da ih dodatno motivišemo da se bave ovim sportom”, reči su legende majdanpečke košarke Borivoja Paska.

Trenutno radite sa mlađim kategorijama. Šta bi ste izdvojili kao specifičnost rada sa decom?

Specifičnost u radu sa mladim igračima je u metodološkom principu. Oni prvo uče kroz igru lakše elemente košarkaške igre, pa vremenom teže i kompleksnije poteze. Pogubno je mlade igrače smarati nekim vežbama koje ne mogu da izvode ili ih usvoje”, kaže trener Borivoje Pasko.

Koji su problem u radu sa mladim igračima a kojih eventualno nema prilikom rada sa seniorima?

U radu sa mladim igračima nema mnogo problema, pre svega što su sami izabrali sport kojim žele da se bave a naša je dužnost i obaveza da ih navedemo da se zaljube u košarku “, cilj je trenera Paska.

Mlade igrače pored košarkaših, potrebno je učiti i životnim lekcijama. Šta je najteže naučiti mladog igrača u ovom smislu?

Naravno da je pedagoški prilaz izuzetno važan, pogotovo u pubertetskom uzrastu. Bitno je kako pristupamo mladom igraču, kakve savete im dajemo i trudimo se da imamo apsolutno poverenje jedni u druge. Treba ih uveriti da su važna karika u klubu i da mogu biti uspešni “, ističe Pasko.

Da li mladi košarkaši umeju da cene što imaju mogućnost da rade sa trenerima koji imaju visedecenijsku karijeru iza sebe?

Mislim da nisu svesni trenerskog iskustva. Kasnije, kad prelaze u starije kategorije shvataju da su imali sreću da uče od iskusnijih trenera koji su nesebično delili sa njima svoje znanje i iskustvo”, smatra Borivoje Pasko.

Činjenica je da je rad sa mladima najvažniji, ali je isto tako i činjenica da se veliki broj mladih igrača “izgubi” u mlađim selekcijama. Šta je tu presudno i kako neko da se izdvoji i napreduje i da sutra ode dalje u neki veći klub i profesionalno se bavi ovim sportom?

Činjenica je da mnogi nikada ne postanu “igrači” i ostaju samo talenti. Razloga ima mnogo. Počev od preambicioznih roditelja, neambicioznih trenera, mogućih povreda a jedan od razloga može biti i to što nisu u vidokrugu trenera iz većih centara ili nekog menadžera”, mišljenje je ovog iskusnog pedagoga.

Koje su vaše lične trenerske ambicije?

Ja samo želim da svoje iskustvo prenesem i drugim trenerima i nađem naslednike za ovaj prelep i zahtevan posao”, skroman je Borivoje Pasko.

Jovan Kržanović

Jovan Kržanović, mlada nada majdanpečkog Košarkaškog kluba “Zlatara”, rođen je 2009. godine, i jedan je od perspektivnijih članova ovog kluba. Iako košarka zahteva puno odricanja, on sebe vidi samo u ovom sportu. Pitali smo ga koliko se dugo bavi košarkom, zašto je baš izabrao ovaj sport i u čemu se, po njemu, košarka izdvaja od drugih sportova?

Košarkom se bavim već šest godina. Još od prvog razreda osnovne škole ona me je privlačila zbog timskog rada, strategije i razmišljanja koje je potrebno za ovaj sport”, govori mladi Kržanović.

Ko su tvoji omiljeni košarkaši?

Moji omiljeni košarkaši su više iz NBA lige nego iz domaćih liga. Omiljen mi je, naravno, Nikola Jokić, vrhunski centar, najbolji u NBA ligi kao i Lebron Džejms, legenda ovog sporta i bar za mene najbolji košarkaš ikada, iskren je Jovan Kržanović.

Šta je po tebi neophodno da neko uspe u košarci?

Da bi uspeo u košarci potrebno je dosta uloženog truda i rada. Da bi se došlo do vrha neophodno je puno odricanja, svestan je Kržanović.

Nemanja Petrović

Plejmejker pionirske ekipe Košarkaskog kluba “Zlatara” Majdanpek, Nemanja Petrović, član je ovog sportskog kolektiva jos od predškolskog uzrasta. Mladog plejmejkera smo pitali da li je nekog od svojih drugara nagovorio da počne sa treniranjem košarke?

Jesam, bilo je takvih slučajeva a trudiću se da ubuduće privučem što više svojih vršnjaka ovom sportu”, potvrdio nam je Petrović.

Koliko je košarka zahtevna kao sport i da li si nekada pomislio da promeniš sport?

Košarka je prilično zahtevan sport ali ne planiram da ga promenim jer mi se sviđa iz više razloga između ostalog zbog taktike”, priča nam ovaj mladi sportista.

Da li vidiš svoju budućnost u ovom sportu?

Da naravno, planiram da se još dugo bavim ovim sportom”, samouveren je košarkaš pionirske ekipe Košarkaskog kluba “Zlatara” Majdanpek, Nemanja Petrović.