SPORTOM DO ZDRAVLJA 3: Boks klub “MINERS” Majdanpek

Bokserski klub “Miners” i, jedan od najmlađih ali i najuspešnijih sportskih kolektiva u opštini Majdanpek, okuplja 50 –ak boksera , od kojih je 20 takmičara. Uspehe ovog kolektiva prepoznala je i lokalna samouprava koja je za potrebe kluba, prošle godine, kupila bokserski ring, zahvaljujući kojem su u Majdanpečkoj sportskoj hali “6. avgust” već organizovano nekoliko takmičenja. Ivan Đorđević, trener ovog kluba, dugi niz godina je u ovom sportu i sa puno entuzijazma radi na stvaranju budućih šampiona.

  • Od kada ste vi kao trener u bokserskim vodama i da li je teško preneti svoje iskustvo mladim bokserima ?

“Ja se trenerskim poslom bavim od 2016. gdine kada sam zadobio povredu i prestao da se aktivno takmičim. Puno je entuzijazma među decom, ima mnogo talentovane dece i nije teško raditi sa njima”.

  • Da li je boks popularan u Majdanpeku , kakvo je interesovanje dece za bavljenje ovim sportom I koliko klub broji članova ?

“Trenutno je boks u Majdanpeku najpopularniji sport i interesovanje je veliko. Preko 50 dece su članovi našeg kluba”.

  • Da li osim lige u okviru koje se takmiči Boks klub “Miners” učestvujete I na drugim takmičenjima širom Srbije I da li je tu bilo nekih većih uspeha u ovoj godini ?

“Idemo na sva takmičenja kako u boksu , tako i u kik boksu I MMA. Najuspešniji član Boks kluba “Miners”, Miljan Đorđević, koji je dve godine za redom bio i najbolji sportista opštine Majdanpek, trenutno je na rang listi među 250 najboljih boksera sveta . Takođe bi izdvojio nekoliko zapaženih rezultata a to je prvo mesto Uroša Vasovića u konkurenciji omladinaca na takmičenju regiona Jugoistocne Srbije i drugo mesto Stefana Vlkua na istom takmičenju u seniorskoj konkurenciji kao I Milana Novakovića i Marka Kolara koji su takođe u svojim kategorijama uzeli drugo i treće mesto. Uroš Vasović na državnom prvenstvu u kik boksu osvojio je drugo mesto , dok je Filip Makuljević osvojio drugo mesto na MMA prvenstvu Srbije”.

  • Koliko rad kluba u malom gradu zavisi od pomoći lokalne samouprave I da li nailazite na njihovo razumevanje imajući u vidu da ste iako mlad, jedan od najuspešnijih sportskih kolektiva opštine Majdanpek?

“Saradnja sa lokalnom samoupravom je veoma bitna I ona je na visokom nivou. Hteo bi da istaknem da je lokalna samouprava uvek spremna da pomogne klubu, kako bi lakše funkcionisao”.

  • Dugo godina ste u ovom sportu , kakav je vaš odnos prema boksu danas ? Kako ste zadovoljni funkcionisanjem vašeg kluba I šta je ono što možda nedostaje da bi uslovi u klubu bili još bolji za treniranje?

“Klub je budžetiran sredstvima lokalne samouprave i pomognut donacijama prijatelja kluba I naš klub odlično funkcioniše. Deca koja treniraju u bokserskom klubu “Miners” u Majdanpeku imaju najmodernije uslove što se tiče opreme a sada imamo i ring koji nam je, pre svega zbog naših dobrih rezultata, nabavila lokalna samouprava”.

  • Marko Kolar takmičar Boks kluba “Miners” iz Majdanpeka, jedan je od uspešnijih u juniorskoj konkurenciji u kategoriji do 63 kilograma o čemu govori drugo mesto na takmičenju regiona Jugoistocne Srbije.

Otkud ljubav prema borilačkim veštinama?

“Još sa pet godina gledao sam filmove o Rokiju. Hteo sam kad porastem da budem kao on. Verujem da su svi dečaci u tom uzrastu hteli isto. Ja sam ipak prvo počeo da treniram rukomet i to je trajalo do moje 11 godine, kada sam otišao na prvi trening boksa I od tada ga aktivno treniram”.

  • Da li si možda nekoga privukao, zainteresovao ili nagovorio da počne da trenira u Boks klubu “Miners”?

“Da naravno, par mojih drugova je pored mene poželelo da se priključi boksu. Neki su pokušali pa odustali a neki su ostali u klubu”.

Koliko si mečeva imao do sada I kakve si rezultate postigao?

“Imao sam 7 mečeva , od toga 3 pobede , 2 poraza a ostali su bili sparing mečevi bez proglašenja pobednika. To su pravila za boksere koji su na samom početku u takmičarskom boksu.

Koliko je boks zahtevan kao sport?

“Mogu slobodno da kažem da je dosta zahtevan. Potrebno je svakodnevno mu se posvetiti. Osim svakodnevnih kardio treninga , trčanja, sparinga… gde celo telo aktiviramo, potrebna je i pravilna ishrana a neophodan je i odmor”.

Uros Vasović već godinama unazad beleži zapažene rezultate na gotovo svim velikim MMA takmičenjima . Neki od većih uspeha omladinca boks kluba “Miners”, koji se takmiči u kategoriji do 71 kilogram su 3.mesto na prvenstvu Srbije u boksu, 3. mesto na prvenstvu Srbije u MMA , šampion bokserskog Jugoisticnog saveza , vicešampion u boksu.

Koliko je boks zahtevan kao sport?

“Boks je dosta zahtevan kao sport, mora svaki dan da se trenira, nekada I više puta dnevno da bi se pripremili za jednu borbu”.

Da li vidiš svoju budućnost u ovom sportu?

“Naravno, vidim sebe dugo godina u ovom sportu i sa nekim značajnijim medaljama”.

Kako se psihički spremaš za mečeve?

“Iskreno, nemam neku posebnu pripremu , samo sam fokusiran stalno na borbu i trudim se da što opužtenije uđem u meš”..

Šta za tebe predstavlja boks ?

“Boks je pre svega plemenit sport i drugačiji je od ostalih sportova. Velika posvećenost i to je nešto što mi se sviđa”.