VIDOKRUG 3: Gastro karavan

Grad Zajеčar i Turistička organizacija grada na Trgu oslobođenja, naredna tri dana, domaćini su Gastro karavana koji putujući kroz Srbiju, promovišе gastronomsku ponudu gradova i opština učеsnika karavana. Svoju ponudu, ljubiteljima dobrog ukusa, u Zaječaru je predstavilo oko 130 izlagača. Zaječar je po drugi put domaćin Gastro karavana a pored izlagača iz gotovo svih krajeva Srbije, po prvi put u našem gradu su i gosti iz Mađarske, koji će zaječarcima i njihovim gostima kao i posetiocima iz susedne Bugarske, prezentovati deo nadaleko čuvene mađarske kuhinje i njihove specijalitete. U Turističkoj organizaciji grada Zaječara, ističu da su zadovoljni brojem izlagača i posetilaca:

Za sve naše posetioce, danas ovde pršuta sa Zlatinbora, belmuž iz Svrljiga, jedno jelo koje je takođe iz Svrljiga i zove se janija. Prvi put sam to probala pre par dana u Svrljigu i čovek koji pravi janiju, danas je ovde za sve one koji to vole. Ovde su i moje kolege iz Pirota, koji će praviti čuveni pirotski kačkavalj, tako da će ovde biti za svakoga po nešto, istakla je direktorka Turističke organizacije grada Zaječara Dragana Gogić Rajković I dodala da su na Skveru i njene kolege iz Medveđe, Boljevca, Knjaževca, Sokobanje, kao i “Vredne vlajne” iz Rudne Glave koje za sve prisutne prave vlaške palačinke ili kako ih one zovu, plašinte”.

Dragana Gogić Rajković je istakla da smo dobri domaćini, govori činjenica da iz manifestacije u mnaifestaciju, imamo sve veći broj izlagača. I posetioci su oduševljeni. Imamo goste iz Bugarske a ovoga puta, prvi put na Gastro karavanu, imamo i mađare koji će predstaviti svoju kuhinju. Ovakve manifestacije su vrlo bitne jer su to događaji koji utiču na povećanje broja turista. Tu su nova poznanstva i nova iskustva a osnovni motiv koji turistu usmerava na neko putovanje, je neki novi doživljaj I nešto što nema prilike da doživi svakog dana a ovde kod nas u Zaječaru, zaista, Trg je mesto gde posetioci, mogu da probaju specijalitete iz različitih krajeva naše Srbije, rekla nam je danas na otvaranju Gastro karavana, direktorka Turističke organizacije Dragana Gogić Rajković.

Gastro karavan koji se u Zaječaru održava po drugi put otvorio je zamenik gradonačelnika Vladimir Videnović.

Naša deca rastu, što bi se reklo, na asfaltu. Lepo je da vide kako se sprema izvorna hrana od domaćih namirnica, rekao je Videnović. On smatra da je ovo veoma bitno za grad i da će se to potencirati u narednom periodu sa idejom da se održava svake godine. Drago mi je što Turistička organizacija pod pokroviteljstvom grada, svake godine to radi na neki novi i izazovniji način i što je sve veći odziv izlagača I posetilaca”, zaključio je zamnikk gradonačelnika grada Zaječara Vladimir Videnović.

Gastro karavan je jedna manifestacija koju organizuje Turstička organizacija I koja je jedan od aduta turističke ponude grada Zaječara. Gastro karavan će na Skveru trajati do nedelje.