VIDOKRUG 2: Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović posetila Zaječar

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović boravila je danas u Zaječaru. Posle sastanka sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem, ona je obišla neke od energetski saniranih objektata u Zaječaru među kojima i Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“, koja je rekonstruisana u sklopu programa energetske sanacije. Ukupna vrednost radova na obnovi ove škole je preko 67 miliona dinara. Od toga 30 miliona uložilo je resorno ministarstvo a ostatak grad Zajerčar. Škola “Jelena Majstorović”, zajedno sa Muzičkom školom “Stevan Mokranjac” posle završetka radova na kompletnoj sanaciji, koji su urađeni na oko 1400 kvadrata, dobila je potpuno nov izgled i spremno dočekuje početak nove školske godine.

Sa gradom Zaječarom smo potpisali nove ugovore za energetsku efikasnost za građane, očekujemo negde oko 30 miliona dinara novih ulaganja. Gradska uprava će objaviti poziv za izvođače radova već u septembru. Poziv će trajati neograničeno, znači da mogu preduzimači da se javljaju tokom cele godine, takođe će uslediti poziv i za građane da se prijave, nadamo se da će odziv biti još veći, takođe će građani imati pravo da se prijave tokom cele godine i apsolutno naš apel svim građanima Zaječara i moj apel da učestvuju u ovom programu, da se prijave, da završe neke mere koje mogu, ako se prijave za više od jedne mere, imaće i prava na više subvencija, i jednostavno da menjamo svi zajedno svest o energiji, o potrošnji energije, o zelenoj energiji, o tome šta možemo da uradimo u okviru svog domaćiunstva ili kuće, da bi trošili manje, pa onda i plaćali manje“, istakla je ovom prilikom Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Dobili smo jednu modernu školu, školu koje se bilo koja zemlja na zapadu ne bi postidela, sa najnovijom opremom, sa internetom, sa pametnom rasvetom koja se pali preko mobilnih mreža i vajfaja, tako da to malo u Srbiji ima i treba ulagati naravno kao što, ovo je treća ili četvrta škola, ne računajući tri seoske koje su upravo završene, koje se rade. To su ona ulaganja koja poboljšavaju standard svih naših građana, a pre svega naših najmlađih, o kojima treba da brinemo, ako već govorimo da su deca naše najveće blago, a jesu, onda se na ovaj način to u praksi pokazuje. Ministartsvo je uložilo nešto oko 30 miliona, mi smo zajedno sa projektom i sa PDV-om uložili još 37, ukupna vrednost je blizu 68 miliona dinara ove rekonstrukcije, ali mi nastavljamo dalje, evo sada smo razgovarali, što se ove škole tiče, sa ministrarkom i o tome da vidimo sa Ministarstvom prosvete da iselimo, napravimo novi Dom učenika, to ova deca zaslužuju, oni su divni, bez obzira na to šta ko mislio, a da time omogućimo da naše pozorište koje ima velikih prostornih problema, proširimo na sadašnji Dom učenika Specijalne osnovne škole“, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Projekat je počeo negde krajem oktobra, početkom novembra, završio se u junu i škola je dobila sasvim drugačiji izgled, sada je postala svetla, mnogo toplija, bezbednija za boravak dece i zaposlenih. U školi je trenutno upisano 60 učenika i imamo 70 zaposlenih, koji će zahvaljujući ovom projektu i ovim novim uslovima koji su ne samo poboljšani, nego su fantastični i svi smo prezadovoljni zbog svega što se desilo u našoj školi, omogućiti da obrazovno vaspitni rad u školi bude mnogo bolji i mnogo bezbedniji, zahvaljujući projektu, odnosno ovoj sanaciji“, naglasila je Emila Badivuk, direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Jelena Majstorović“ u Zaječaru.