VIDOKRUG 1: Otvaranje 56. Gitarijade

Najstariji festival rok muzike u Evropi, Zaječarska Gitarijada, 56. po redu, počela je sinoć i trajaće do sutra uveče. Svečano otvaranje ovogodišnje Gitarijade organizovano je na Carskoj palate Feliks Romulijana gde je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, simbolično predao ključ grada u obliku gitare, slavnom bas gitaristi Marku Mendozi. Nekadašnji muzičar čuvenih bendova “Whitesnake”, “Soul SirkUS”, “Lynch Mob”, “Thin Lizzy”, prvi put je u našem gradu i kako je istakao, oduševila ga je ideja da bude rokonačelnik 56. Gitarijade:

Neke stvari se dešavaju bez da očekujete da se dese. Najlepša stvar od mene je da budem prepoznat od vas. Ovo je zemlja o kojoj znam jako malo. Za mene je zaista blagoslov i velika sreća da imam ovako dobru karijeru i da mogu da se bavim onim što volim, da se pre svega zabavljam i upoznajem nove ljude. Mislim da posedujem dar i da imam veliku privilegiju da mogu da se bavim muzikom. Smatram da to nije samo moja ekskluziva i da mnogi treba da se bave muzikom. Ja ne mogu da dočekam da upoznam sve vas koji ste večeras ovde, a od momenta kada sam stigao u Zaječar, osećam samo dobru i pozitivnu energiju, svi mi se raduju i na pravi način prilaze. Ne mogu da objasnim koliko sam ponosan i koliko meni ovo znači, što sam od vašeg gradonačelnika dobio ključeve grada.Ovo ću podeliti sa svojom porodicom i prijateljima i pamtiću ovo veče celog svog života”, rekao je Marko Mendoza, rokonačelnik 56. Zaječarske Gitarijade.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, podsetio je sinoć prisutne na Romulijani, da mu je ideju za predaju ključeva grada, u vreme trajanja Gitarijade, rokonačelniku, svojevremeno dao frontmen Riblje Čorbe, Bora Đorđević:

Dobro došli pre svega u prestonicu, ova tri dana, rokenrola, ne samo Srbije, Balkana, već i čitave Evrope. Kao što je malopre Bruno Langer rekao, dok postoji zaječarska Gitarijada, postojaće i rokenrol, ili obrnuto, dok bude rokenrola biće i ove naše Gitarijade, i veliko mi je zadovoljstvo da ključeve grada kao ovogodišnjem rokonačelniku, a praksu je uveo, moram da kažem, nije nikakva originalna ideja naša, nego velikog Bore Đorđevića, Bore Čorbe, koji mi je predložio pre više, ja mislim, od desetak godina i njegova originalna ideja je bila da, pored ovih ključeva rokonačelnik i gradonačelnik popuše u stilu tog rokera iz Amerike, lulu mira. To sad gospodin Mendoza i ja ne bi mogli, on je nepušač, tako da imali bi problem, ali smo to sveli da predamo ključeve grada Zaječara, od onog trenutka kada večeras gospodin Mendoza, veliki muzičar, i meni je čast što sam ga upoznao, jedan divan i skroman čovek, a takvi su veliki umetnici, preuzme ključeve našeg grada, Zaječar zaista postaje prestonica rokenrola”, izjavio je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Na Romulijani je sinoć prikazan i film o Gitarijadi, zaječarskog novinara Dušana Vojvodića. Gitarijada se i ove godine organizuje na Kraljevici. Prvo je sinoć priređen nastup 5 demo bendova polufinalista, a zatim su u revijalnom delu programa nastupali prošlogodišnji pobednici grupa “Direct Drive“ iz Zrenjanina, zatim “Deca loših muzičara”, “YU grupa” i “Električni orgazam”. Veterani iz “YU grupe” po ko zna koji put, ponovo su oduševili publiku izvođenjem svojih vanvremenskih hitova kao što su: “Odlazim”, “Dunavom”, “Od zlata jabuka”, “Opasno te volim”, “Čudna šuma” i mnogim drugim. Dragi Jelić je novinarima, između ostalog rekao, da je sviranje na Gitarijadi privilegija i jedno nesvakidašnje osećanje. Braća Jelić su inače kao i mnogi bendovi, svoju karijeru koja traje više od pola veka, počeli upravo na Gitarijadi.