Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je obeležavanju Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je obeležavanju Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta i poručio studentima da će primena njihovog znanja koje stiču doprineti još boljoj bezbednosti i sigurnosti svih građana Republike Srbije.

„Diploma koju ćete steći je ulaznica za posao, gde ćete morati da iskažete ličnu odgovornost, da budete duboko posvećeni, kreativni i pouzdani. Da upotrebite stečena znanja i veštine, ali i da pažljivo i budno grabite iskustva svojih starijih kolega i starešina, koja se u Ministarstvu unutrašnjih poslova nesebično prenose na mlađe generacije“, rekao je ministar Gašić.

Ministar Gašić poručio je studentima da u profesionalnom radu budu istrajni prilikom suočavanja sa najtežim krivičnim delima.

„Kroz profesionalni rad suočavaćete se sa najtežim krivičnim delima, beskrupuloznim izvršiocima, nevinim žrtvama i beskrajnom tugom i očajem njihovih najmilijih. Vaš zadatak je da im donesete pravdu, da ne zatvorite korice nijednog slučaja dok niste sigurni da ste obezbedili i najsitniji dokaz, koji će počinioce tih dela, kojima ništa ljudsko, moralno i časno nije sveto, skloniti sa ulica“, rekao je ministar Gašić.

Kako je naglasio ministar Gašić, značaj i uloga policije ogleda se u snažnoj borbi protiv svih vidova kriminala, očuvanju javnog reda i mira, kao i u radu u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srbije.

„Vi ćete biti taj čelični zid u odbrani i očuvanju mira i stabilnosti naše zemlje i bezbednosti svih njenih građana, koji s pravom imaju velika očekivanja – da se beskompromisno i bezuslovno borite protiv svih koji se ogreše o zakon, da očistite ulice od narko-dilera i zaštitite njihovu decu od te zlokobne pošasti“, kazao je ministar Gašić.

Poručio je da primena znanja studenata koje steknu na Kriminalističko-policijskom univerzitetu doprinosi još boljoj i uređenijoj državi.

„Sve što danas radimo jeste da bismo vama ostavili bolju, moderniju, sistemski uređenu državu, koju ćete, primenjujući svoje talente, znanja i veštine moći da nastavite da uzdižete u još uspešniju, snažniju i efikasniju. Ponosno služite svojoj državi i svom narodu i čuvajte građane i našu Srbiju. Drugu domovinu nemamo. Živela Srbija!“, poručio je ministar Gašić.

Rektor Kriminalističko-policijskog univerziteta prof. dr Zoran Đurđević istakao je da složenost policijske profesije ukazuje na složenost i kompleksnost sistema policijskog obrazovanja.
„Biti policajac predstavlja poseban način života čije su osnovne karakteristike humanost, objektivnost, pravičnost i posebno važno – spremnost da svoj život rizikujemo kako bismo štitili živote, lična i imovinska prava građana Republike Srbije. Da bismo ispunili očekivanja društva, očekivanja policijske profesije da školujemo kadar koji će biti nosilac strateških pravaca razvoja Ministarstva koji će sa velikim stepenom efikasnosti moći da se suprotstavi savremenim bezbednosnim izazovima, radimo na unapređenju kvaliteta nastave, na unapređenju uslova rada, realizaciji naučnih istraživanja“, rekao je rektor Đurđević, zahvalivši se ministru unutrašnjih poslova i Ministarstvu na velikoj podršci i spremnosti u razvoju planova koji će, kako je poručio, ne samo Kriminalističko-policijski univerzitet već i policiju Republike Srbije, svrstati u najefikasnije i najbolje policije na svetu.

Sanja Raičević se u ime nagrađenih studenata zahvalila Ministarstvu unutrašnjih poslova na datoj prilici da kroz praktičnu nastavu sagledaju profesionalne izazove budućeg poziva, kao i profesorima KPU koji su ih, kako je rekla, naučili da će u profesiji biti uspešni jedino ako u svom okruženju imaju kolege koje ih čine boljim i vrednijim.

„Ponosno možemo reći da smo danas spremni da pravedno i časno stupimo u redove Ministarstva unutrašnjih poslova i damo svoj maksimum kako bismo uvek bili na usluzi građanima, obavljajući odgovorno dužnosti policijskih službenika“, rekla je Raičević.