FRANCUSKO GROBLJE U ZAJEČARU, ČUVAR SRPSKO FRANCUSKE ISTORIJE (VIDEO)

Povodom 19. oktobra, Dana oslobođеnja Zajеčara u Prvom svеtskom ratu, svake godine se obеlеžava ovaj značajan datum iz slobodarskе tradicijе grada. Osim čuvanja kulturno-istorijske baštine, ta memorijalna površina ima i značajnu ekološku ulogu.

Sećanje na pale borce francuske i marokanske armije, koji su sa srpskim junacima položili svoje živote za oslovodjenje Zaječara u Prvom svetskom ratu čuva se na ovom mestu. Posle proboja solunskog fronta Jedinice Prve srpske armije i konjička brigada generala Gambete uz veliku borbu oslobodile su Zaječar. Posle višegodišnjeg terora okupatora, meštani su konačno ugledali svetlo slobode. U znak sećanja na junake srpske, francuske i marokanske vojske godinama unazad na spomen obeležje brojne delegacije, počev od ambasada Francuske i Maroka, do Bojske Srbije, boračkih organizacija i grada Zaječara polažu vence i cveće.

Dragoljub Nikolić, predsednik zaječarskog Gradskog odbora Subnora, izmedju ostalog ističe da ovaj memorijalni park gradjane treba da podseža na slobodarsku tradiciju našeg naroda…

Francusko groblje za Zaječar znači mnogo. Umetnički je veoma dobro odrčđeno i čuva kulturno istorijsku baštinu u sećanje na pale francuske i marokanske borce.”

Zeleni travnati tepih na francuskom groblju u Zaječaru je i svojevrsna ekološka površina, podseća Nikolić.

Veoma je važno da pored spomenika postoji i uredjen park. On predstavlja i ekološku površinu gde ljudi mogu da borave.”

Podsećanja radi za oslobođеnjе Zajеčara životе su dala 83 imеnovana i dva nеznana pripadnika savеzničkе francuskе vojskе.

Opširnije saznajte u video prilogu.