Četinari, među kojima je i Pančićeva omorika, ukras gradskog parka u Majdanpeku! (VIDEO)

Pored urbane infrastrukture, koju čine uglavnom stambene zgrade i solteri, sa samo dve ulice u kojima se nalaze kuće u kojima žive starosedeoci Majanpeka, sam centar grada krasi lepo uređen gradski park čiji su zaštitni znak četinari. Mnogi majdanpečani gotovo svakodnevno svoje vreme provode baš ovde, a da i ne znaju da se upravo odmaraju ispod krošnje jedne od veoma retkih biljnih vrsta, Pančićeve omorike. Za ovu vrstu smrče, koja se smatra još uvek živim fosilom svetske flore, malo ko zna da se teško može naći na drugom mestu osim u prirodnom staništu, posebno ne u gradskim sredinama. Majdanpek je jedan od retkih gradova, koji može da se pohvali da je poseduje i to u samom centru grada. I direktor majdanpečke gimnazije inače profesor istorije Gorčilo Potpara ističe da mu je gradski park, jedan od omiljenih prostora u gradu.

Majdanpečka omorika, zasađena je u centru grada još početkom šezdesetih godina kad je i projktovan i izgrađen gradski park. Danas je ovo mesto, jedan od simbola grada.

Centralni gradski park u Majdanpeku ne kraski samo Pančićeva omorika, već se uz nju nalazi još jedan biljni relikt. Četiri drveta kedra, čije je prirodno stanište planina Atlas u severnoj Africi, a pored njih posebnu dimenziju ovoj svojevrsnoj oazi u rudarskom gradu, daju i retki primerci srebrne smrče čija je postojbina zapadna Amerika, odnosno Kalifornija.

Opširnije o ovoj temi pogledajte OVDE.