Đerdapskom magistralom: Kladovo

Sa koje god strane da dolazite u Kladovo, posebno kad stignete u njegov centar, prolaznik namernik vidi da je to grad. Neko će reći gradić, neko varošica ali svakako jedna uređena urbana sredina. Vidi se to po čistim ulicama, obeleženim saobraćanicama, po pokošenim travnjacima, ljudima, koji okopavaju ruže i polivaju ih, besprekorno čistom Dunavskom keju. U loklanoj samoupravi kažu da se trude da urade najviše što mogu. Sa druge strane, opredelenje je da privreda, posebno ona koja dolazi, bude čista tehnologija jer je ekologija, očuvanje životne sredine, strateški cilj Kladova.

Nikola Vuković, pomoćnik predsednika opštine kaže da je zdrava životna sredina nešto na šta svi imamo pravo i treba da je koristimo u najvećem mogućem obimu.
“Trudimo se, moguće da ponekad situacija i nije idealna, svakako ima mesta za unapređenje ali je trud i naših preduzeća, i naših građana i opštinske uprave da od našeg grada i od naših sela napravimo prijatno mesto za život. Svako od nas, kada krene u šetnju, da može da uživa u jednom lepom i prijatnom ambijentu.”

Kladovo nema status grada ali ono to jeste. Pre svega po uređenju javnih površina, koje su besprekorno čiste. Saša Nikolić, predsednik opštine kaže da jeste činjenica da Kladovo nema status grada ali se opštinaska uprava trudi da to bude jedno od najlepših mesta u Donjem Podunavlju. “Naravno da se trudimo da grad bude čist. Uvek koristim priliku da se zahvalim ljudima, koji su na ulicama i koji čiste naš grad, to su zaista sve vredni ljudi i oni daju sve od sebe da to bude tako. To smo gradili vremenom i uvek apelujemo na građane da čuvaju ovo što radimo kao lokalna samouprava. To su sve razlozi da jesmo jedan od najčistijih gradova.”

Kladovljani jesu svesni činjenice koliko je značajno da im grad bude čist i zato daju svoj puni doprinos. Ekologija je strateško opredeljenje Kladova i zbog činjenice da se privreda ove opštine u velikoj meri oslanja na turizam. Da je država to znala prepoznati pokazuje i činjenica da je prošlogodišnja turistička kampanja počela upravo iz ovog grada, što nije slučajno.
“Mi turizam gledamo kao pokretač lokalnog ekonomskog razvoja. Mislimo da je to jedan od zamajaca. A naravno da je ekologija bitna i povezana sa turizmom i mi se borimo da budemo zelena opština,” kaže Nikolić.

Ono na čemu turisti insitiraju jeste autentičan doživljaj kraja, koji posećuju i zadovoljeni standardi čistoće i životne sredine, što Kladovo ispunjava. Mnoštvo prirodnih lepota, očuvanih, uređenih i dostupnih, kulturno-istorijski spomenici iz rimskog i osmanlijskog perioda, sa jedne strane i sa druge čist i uređen grad i dobri putevi, jesu pretpostavka razvoja. Zato tendencija da Kladovo postane zelena opština ide u pravom smeru.