Đerdapskom magistralom: Vodopad Blederija

Vodopad Blederija, u opštini Kladovo, udaljen je, od Brze Palanke, svega desetak kilometara. Predstavlja biser prirode i jedan od najlepših vodopada, ovakve vrste, u ovom delu Evrope. Razlog više da se lokana samouprava u ovom malom mestu, na obali dunava, više posveti njegovom očuvanju i zaštiti.Vetar u leđa, očuvanju ovog kraja, vodopada Blederija i istoimene reke, na jugoozapadnom obodu regije dunavskog Ključa, jugozapadno od Kladova, u ataru sela Reka, dala je Uredba Vlade Republike Srbije iz 2019. godine, koja je proglasila ovo područje zaštićenim područjem od velikog značaja, kao spomenik prirode. Sa ciljem očuvanja bogatstva i raznovrsnosti oblika geodiverziteta. Korak dalje napravilo je Ministarstvo zaštite životne sredine, koje je odvojilo 6 miliona dinara za uređenje ovog spomenika prirode.“Blederija je jedan prirodni biser ovoga kraja i zaslužuje da se nađe na turističkoj mapi, ne samo Srbije, nego i Evrope”, kaže  Nikola Vuković, pomoćnik predsednika SO Kladovo. Govoreći o uređenju ovog bisera dunavskog priobalja Vuković kaže da se do samog vodopada silazilo strmom i neuređenom padinom. U zimskim mesecima bilo je gotovo nemoguće spustiti se u njegovo podnožje, kaže, ali je zahvaljujući i parama Ministarstva životne sredine prilaz uređen. “Urađeno je pristupno stepenište, u ambijentalnom duhu. Trudili smo se da bude u skladu sa svojom okolinom, pa je izabran kamen kao osnovni građevisnki material, a ograda je obmotana užetom”.
Programom očuvanja Blederije predviđena je izgradnja nadstrešnica,  parkinga u blizini zaštićenog područja i mobilijara, koji je neophodan posetiocima. Gledali smo, kaže Nikola, da se sve uklopi u ovaj ambijent, a da bude na korist posetilaca.
Zbog pandemije, prošle godine rađeno samo na obeležavanju granica zaštićenog područja, postavljanju putokaza i urađen je prilazni put, dok se u ovoj godini dosta toga uradilo, govori nam Nenad Čergarević, v.d. direktora TO Kladovo.
“Između ostalog, oformljena je čuvarska služba, na tim poslovima angažovali smo dva čuvara.  Jedan od njih živi u neporednoj blizini, pa je to olakšavajuća okolnost za samu organiazciju, ali i za čuvanje Blederije. Doduše, za sada nije bilo nekih većih ispada posetilaca. Mnogo se radilo na raščišćavanju terena i uređenja prilaza, a postavljena su i dva mobilna toaleta, koji se redovno održavaju”, kaže Čergarević.
Sklopljen  je i ugovor sa Javnim preduzećem “Komunalac”, o redovnom održavanju ovog prostora, redovnom košenju, pražnjenju korpi i odvoženja smeća, što će dodatno učiniti da kraj dobije lepši izgled. Put, u dužini od 6 kilometara, od sela reka, gde asfalt prestaje,  zastrt je I uvaljan grebanim asfaltom, a napravljena su I dva mostića preko rečica, koje su sekle put, pa se do vodopada stiže bez problema automobilom.
Velike su mogućnosti za razvoj turizma u ovom području, što je okosnica plana i razvoja opštine Kladovo. O tome svedoči i  8.000 ljudi, koji su ove godine obišli Blederiju, njene pritoke i izvorište, koje je od vodopada udaljeno nešto više od 1000 metara. Kako kaži, oni koji brinu o ovom biseru, pod strogim nadzorom biće očuvanje prirodnog ambijenta.