Promocija knjige o proti Milanu Rašiću

Danas je u Istorijskom arhivu Timočke krajine održana promocija knjige o proti Milanu Rašiću, svešteniku i prvom upravniku Arhiva u Zaječaru. Knjiga je delo autora Agima Januzija i Velibora Todorova, nastala kao projekat Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, koje je i finansiralo njeno štampanje.

Istorijski arhiv “Timočka krajina” formirao je još 1970. godine lični fond sveštenika Milana R. Rašića, zašetnika i utemeljivača Arhiva u Zaječaru. S toga ga i sam autor knjige, o ovom značajnom Zaječarcu, Agim Januzi naziva ocem Arhiva u Zaječaru. Fond je preuzet od protine ćerke, a odnosi se na period od 1921. do 61. godine, što je dalo prostora istraživačima za proučavanje njegovod života i dela.

Knjiga prati rad Milana Rašića, od prelaska preko Albanije, preko diplomiranja na Bogoslovskom fakultetu, njegovog napredovanja u crkvi, rad u poratnom periodu, osnivanje Arhiva. Sadrži obilje dokumenata, njegove tekstove, fotografije kao i podatke, koje su obradili autori u kontekstu vremena u kom su nastajali. Recenzent knjige, protojerej Igor Ivković, je izuzetno zadovoljan ovom knjigom.

Knjiga je nastala kao projektat Ministarstva kulture i informisanja, koje je i odvojilo novac za štampanje ovog značajnog dela. Izdavač je istorijski arhiv “Timočka krajina” Zaječar.

Više o ovome možete pogledati u prilogu iz emisije Rezime na T1 Televiziji.