Povodom Svetskog dana šuma: Šume su „pluća“ planete, čuvajmo ih

Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine, pa je u Srbija Ziđin Koper od 2019. do danas posađeno oko 386.000 različitih sadnica i ozelenjeno više od 130 hektara degradiranih rudarskih površina. – Šume su dragoceni prirodni resurs, kako za čoveka, tako i za ukupni biodiverzitet, kaže Zou Gang

SZK. – Svesna da rudarske aktivnosti mogu prouzrokovati oštećenje površine zemljišta i da, ako se njima ne upravlja pravilno, mogu da imaju negativan uticaj na životnu sredinu, Srbija Ziđin Koper daje sve od sebe da zaštiti krhki ekosistem i ulaže velike napore u izgradnju zelenih i rudnika nalik baštama. Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine, pa je u kompaniji od 2019. do danas posađeno oko 386.000 različitih sadnica i ozelenjeno više od 130 hektara degradiranih rudarskih površina. Poslednja akcija pošumljavanja sprovedena je sredinom marta, kada je u rudniku „Novo Cerovo“ posađeno oko 2.000 sadnica crnog bora i belog bagrema.

Povodom Svetskog dana šuma, 21. marta, zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper Zou Gang najavio je nastavak radova na rekultivaciji zemljišta degradiranog višedecenijskim rudarenjem, ozelenjavanje dodatnih 800.000 kvadratnih metara i sadnju još oko 200.000 mladica. – Šume su dragoceni prirodni resurs, kako za čoveka, tako i za ukupni biodiverzitet. To su „pluća“ planete i moramo ih sačuvati – kazao je Gang i podvukao da je ekološka komponenta sastavni deo svakog rudarskog ili građevinskog projekta koji se realizuje u Srbija Ziđin Koper.

Ozelenjavanje u zonama rudnika i fabrika, kao i ogoljenih područja je naš stalni posao. Od početka ove godine je samo na Oštreljskoj brani flotacijskog jalovišta „Veliki Krivelj“ posađeno 30.000 sadnica crnog bora, tako da će tu uskoro biti formiran pojas borove šume površine šest i po hektara. Pre dve godine je na istoj lokaciji posađeno 42.000 sadnica belog bagrema, pa je ovaj „zeleni pojas“ sada prva linija odbrane sela Oštrelj od prašine – rekao je zamenik generalnog direktora Srbija Ziđin Koper.

Ziđin Majning Grupa formulisala je „Smernice za rad na ozelenjavanju“ u svim svojim podružnicama kako bi obezbedila tehničku referencu za razvoj dizajna vegetacije, melioracije i očuvanja zemljišta i vode, i obavila ekološku restauraciju svih operativnih lokacija u cilju stoprocentne pokrivenosti vegetacijom svih površina koje su za to dostupne.