U Gračanici obeležena 19. godišnjica martovskog pogroma

Parastosom, pomen šetnjom od manastira Gračanica do spomen obeležja MISSING i polaganjem belih ruža u znak sećanja na stradale sunarodnike, u Gračanici je danas obeležena 19. godišnjica martovskog pogroma nad Srbima na KiM.

Parastosu koji je služio vladika Teodosije, pored velikog broja vernika, prisustvovali su i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, predstavnici lokalne samouprave u Gračanici i predsednik opštine Štrpce Dalibor Jeftić.

U besedi na Akademiji posvećenoj stradalim Srbima u martovskom pogromu, Vladika Teodosije istakao je da naše stradanje ne smemo zaboraviti, ali istovremeno nas stradanja našeg naroda čine još više rešenim da ono što je naše nikada ne napuštamo.

“Iz tih nevolja i stradanja naš narod je izlazio sa ranama, ali sa još većom vero i čvrstinom da nikada ne napusti i ne zaboravi Kosovo i Metohiju, gde god ih vetrovi istorije nosili”,rekao je vladika raško-prizrenski i pozvao Srbe da ne prodaju svoju dedovinu i ne napuštaju svoja vekovna ognjišta.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić rekla je da je ” kolektivna dužnost svih nas da svaku žrtvu, svaku zapaljenu svetinju,pamtimo i pominjemo svakodnevno, jer stradalnici su beleg našeg nasleđa.

“Oni su dali svoje živote kako nikada ne bi smo zaboravili šta za nas predstavlja Kosovo i Metohija. Više od 240.000 našie braće i sestara je proterano 1999. godine, na današnji dan pre 19 godina još oko četiri hiljade i svako od njih je u svojoj duši poneo komad svoje zemlje iz svoje avlije koji će im neotuđivo pripadati i za koji će se uvek brinuti i boriti se”, rekla je Parlić.

Načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović poručio je da je srpski narod uprkos svemu još uvek ovde.

“Reči su na žalost po nekad suvišne, kada se posle 19 godina vraćamo sa istim pitanjima. Kad u 21. veku doživljavate ovakvu nepravdu i ne dobijate nikakve odgovore. Upitate se dokle su stigle ljudske vrednosti ka kojima težimo. Došli smo u situaciju da zločin može da prođe nekažnjeno”, rekao je Popović.

Predsednica opštine3 Gračanica Ljiljana Šubarić zatražila je od međunarodne zajednice i odgovornih vlasti pravdu za sva učinjena nedela.

” Tražimo pravdu i povratak svih naših proteranih sunarodnika i komšija od Šilova do Zubinog Potoka. Tražimo pravdu za naše uništene hramove. Pronađite ih i adekvatno osudite makar jednog ubicu naše dece, naših sunarodnika, bar jednog rušitelja naših domova i svetinja”, poručila je Šubarić.

U okviru obeležavanja godišnjice martovskog pogroma u Galeriji Doma kulture u Gračanici otvorena je uzložba slika nastalih u likovnoj koloniji “Jesen u Prizrenu 2022. godine”.

Organizatori obeležavanja 19. godišnjice martovskog pogroma su Kancelarija za KiM, Dom kulture “Gračanica”, Galerija umetnosti Priština-Gračanica, Eparhija raško-prizrenska i kosvsko-metohijska i Uduženje porodica “Kosmetski stradalnici”.

Preuzeto sa: RTV Gračanica.