Mladen Šljivović – dobitnik Savetosavske nagrade za ostvarene rezultate u obrazovno-vaspitnom radu sa učenicima

Mladen Šljivović, nastavnik fizike Zaječarske gimnazije dobitnik je Savetosavske nagrade za ostvarene rezultate u obrazovno-vaspitnom radu sa učenicima. Ovih dana mu je ta nagrada uručena u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U istoriji škole, koja postoji skoro dva veka, samo jednom je uručena ova nagrada za stogodišnjicu postojanja, a nastavnik Šljivović je prvi pojedinac, koji je dobio ovu nagradu.

Brojna takmičenja, međunarodna i državna, nagrade, koje su osvajali učenici Mladena Šljivovića, sama afirmacija Zaječarske gimnazije i ugled, koji uživa u Srbiji, kojoj je ovaj prosvetni radnik umnogome doprineo, bio je razlog da bude predložen za ovu nagradu. U školi, koja je samo jednom dobila ovu nagradu, a postoji od 1833. velika je čast biti laureat, kaže Šljivović. Tim više što su kroz školu prošle brojne generacije i učenika i nastavnika.

Čovek, koji ga je predložio za ovu nagradu, Srđan Stanojević, direktor Gimnazije kaže da jer poslao dva predloga za Svetosavsku nagradu. Školu na čijem je čelu i Mladena Šljivovića. Dileme nije bilo kad je pogledao u njegovu biografiju, koju je poslao na adresu resornog ministarstva. Njegov si vi je impresivan. Na tri strane nemoguće i samo pobrojati sve nagrade, koje je dobio on za svoj rad ili kao mentor učenicima, koji su nagrađivani na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Brojni su projekti, vebinari, radionice na kojima je učestvovao.

I ovde se priča o nastavniku Mladenu Šljivovićiu ne završava. Njegova svestranost ogleda se i u činjenici da piše, veoma uspešno, poeziju i prozu. Objavio je i dve zbirke poezije. Izdvajamo nagradu Matićev šal 2006. i nagradu Aladin Lukač za najbolju knjigu mladog autora 2007. Ali je, kaže, ponosan na svoju grupu učenika, koja je jedna od najuspešnijih u zemlji.

Više o ovome pogledajte u emisiji Rezime na T1 Televiziji.