„Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice”

U toku je obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Tim povodom, Odsek za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje „Timok“ organizovao je akciju razgovora sa građanima i podele promo materijala na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

Pod sloganom „Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice”, od 17. do 23. januara obeležava se „Evropska nedelja prevencije raka grlića materice“ u cilju podizanja svesti žena o ovoj bolesti i načinima prevencije. Imajući u vidu da istočna Srbija ne zaostaje u broju obolelih i umrlih žena od ove bolestu, ovu nedelju tradicionalno obeležava i Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru.

Samo u Zaječarskom i Borskom okrugu, prema zvaničnim podacima, u 2020. godini je od raka grlića materice registrovano preko 200 obolelih žena. Ovaj podatak je, dodaje doktorka Smiljković, još tužniji imajući u vidu da je rak grlića materice izlečiva bolest, a pogotovo kada se otkrije u ranoj fazi bolesti.

Od brojnih vrsta malignih oboljenja, rak grlića materice nalazi se na četvrom mestu. Poruka lekara svim ženama je da redovmno odlaze na preglede, a savetodavno, mogu se konsultovati i sa lekarima u Zavodu za javno zdravlje svakog radnog dana od 7 do 15 sati.

Više o ovome pogledajte u emisiji Rezime na T1 Televiziji.