Sneg će poboljšati dalji razvoj pešenice

Sneg, koji je pao, dobrodošao je. Kako kažu agronomi, pravo je zlato za pšenicu jer je štiti od hladnoće i mraza. Sneg će nadoknaditi vlagu koja je zemlji potrebna, pa će poboljšati dalji razvoj pešenice.

Iako je pao slab sneg, a očekivanja su da će do kraja januara biti još snežnih padavina, dobro će doći pšenici, koja je posejana protekle jeseni. Iako pšenica, može da izdrži, bez većih oštećenja i do minus petanaest stepeni, sneg će je svakako štiti od izmrzavanja. Iako se kasnilo sa jesenjom setvom, jer uslovi to nisu dozvoljavali, pšenica je iznikla i u dobrom je stanju, kaže Dragan Đorđević, agronom.

Loši vremenski uslovi su prošle godine znatno uticali na smanjenje prinosa, pa se očekuje ove godine više padavina, u boljem rasporedu.Visoke temperature za ovo doba godine u decembru pospešile su razvoj pšenice, koja je trenutno u fazi bokorenja. Zato bi sada dobro došao i novi sneg, kako kaže Đorđević, što bi pospešilo razvoj generativnih organa, kako bi pšenica razvila klas. Prošlogodišnja suša je ostavila trag na prinosima, pa bi se trebalo prilagođavati novonastalim uslovima.

Đorđević kaže da se biljne bolesti još uvek nisu pojavile, s obzirom da su usevi u fazi mirovanja, i najveći broj biljnih patogena je i fazi mirovanja.

Više o ovome pogledajte u emisiji Rezime na T1 Televiziji.