U Zaječaru je danas počela Evropska nedelja sporta

I U Zaječaru je danas počela Evropska nedelja sporta, sa ciljem razvoja sporta i fizičke aktivnosti. Ovaj događaj se realizuje u zemljama Evrope po sedmi put, a u Zaječaru su organizatori grad Zaječar i Sportski savez, uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije. Pokrenula ga je Evropska komisija u čak 42 zemlje, a očekuje se učešće preko 70 miliona ljudi. Svi događaji održavaće se na sportskim terenima Osnovne škole „Hajduk Veljko“.

Evropska nedelja sporta trajaće od 23. do 30. septembra, u okviru koje će biti organizovano niz javnih i pokaznih treninga u različitim sportskim disciplinama, a koji će biti potpuno otvoreni za sve zainteresovane, ali namenjeni pretežno najmlađim. Danas je održan prvi javni trening na ovorenom, posvećen košarci, na terenima Osnovne škole „Hajduk Veljko“. Kako je rečeno i na otvaranju, Zaječar je četvrti put za redom, domaćin ovoj manifestaciji.

Današnja omladina nije toliko aktivna kao prethodne generacije. Gojaznost je u porastu zbog nedovoljnog bavljenja fizičkom aktivnošću, čemu svedoče i podaci istraživanja u Srbiji: 30% dece se bavi sportom van škole, svega 12% omladine se bavi sportom generalno, a 4,5% studenata se bavi bilo kakvim vidom fizičke aktivnosti. S toga je neophodno da se mladi edukuju o značaju bavljenja fizičkom aktivnošću.

Pozivu da učestvuju na javnom treningu odazvali su se svi košarkaški klubovi u gradu, kao i deca, učenici Osnovne škole „“Hajduk Veljko“.

Realizacija i priprema svih događaja u okviru Evropske nedelje sporta biće realizovani u skladu sa merama i preporukama Vlade Republike Srbije i kriznog štaba vezanih za epidemiju koronavirusa.

Više o ovome možete pogledati u emisiji Rezime na T1 Televiziji.