“Moj hram, moj grad“

Danas je u porti Sabornog hrama u Zaječaru, otvorena izložba radova pristiglih na konkurs pod nazivom “Moj hram, moj grad“, koji je organizovala Eparhija timočka i Crkvena opština povodom slave Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice i slave grada. Izložba je organizovana u sklopu Festivala hrišćanske kulture, koji se završava danas.

Na likovni, literarni i foto konkurs, pristiglo je mnogo radova, iako je raspisan za samo sedam dana. Što govori da i kod dece postoji interesovanje za ovu temu i njihova posvećenost veri kako u osnovnim, tako i u srednjim školama. Deci, koja su po odluci nekoliko žirija, u različitim kategorijama, napisali najbolje literarne radove, najbolje pesme, crteže ili fotografije, dodeljene su nagrade.

Školama,čiji su se učenici odazvali u najvećem broju i koji su dobili najviše nagrada, njih osam, dodeljene su zahvalnice za učešće. S obzirom na veliki odziv, već sada je upućen poziv svim školama i učenicima da i naredne godine učestvuju na ovom konkursu, koji je ve’ postao tradicionalni.

Snamerom svrati u moj grad, molitvom pozdravi moj hram, pa kad osetis da srce zebe, molitvu njenu spusti na sebe, kaze se u jednoj nagradjenoj decjoj pesmi. Mozda bas ovaj stih, odrzava emociju, koju ovaj konkurs nosi.